2021-11-20 09:30:42• hírek • Bede Emőke

Már emberre is támadt a medve az Avasban

A prefektusi hivatalban találkoztak pénteken a Szatmár megyei vadászegyesületek, illetve az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság (DSVSA) és az erdészeti őrség képviselői. A találkozó fő témája az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett intézkedések betartása volt, de szó esett a megye területén kialakult medveproblémáról is.

A találkozó első felében a DSVA képviselői ismertették mindazokat a biobiztonsági intézkedéseket, amelyeket az ASP-járvány idején történő vadászatkor be kell tartani. Ennek kapcsán a vadászok rávilágítottak a tényre, hogy az említett elvárások teljesítése jelentős költségekkel jár, kezdve a kilőtt vaddisznó elszállításától a mintavételen át az emberi fogyasztásra nem alkalmas részek és a pozitív ASP-eredményt hozó tetemek megsemmisítéséig. A vadászegyesületek képviselői szerint épp ezen rendkívül magas költségek miatt fennáll a veszélye annak, hogy a vadásztevékenységek során nem tudják az összes előírást az utolsó betűig betartani, s ezzel ellehetetlenítik az állategészségügyi igazgatóság által a járvány megfékezésére tett erőfeszítéseket. A vadászegyesületek képviselői szerint e helyzetre az jelentene tényleges megoldást, ha a prevenciós intézkedésekre vonatkozó előírásokat és az ezekre szánt finanszírozási keretet törvény által balanszíroznák.


Tekintettel az afrikai sertéspestis felszámolása érdekében tett erőfeszítésekre, a járvány által okozott gazdasági károkra és a járványkezelés költségeire, Altfatter Tamás prefektus támogatásáról biztosította a vadászegyesületeket, és a törvénymódosítási javaslatokat továbbítani fogja a központi hatóságokfelé.


Egyre több a medve a megyében


A találkozón mindezeken túl arra a problémára is felhívták a figyelmet, hogy az Avasban roppantmód megszaporodtak a barna medvék, hiszen ideális helyzetben mindössze két példánynak kellene e térségben élnie, jelenleg azonban már több mint 20 medvéről – köztük anyamedvékről és bocsokról – van tudomása a hatóságnak, mi több, már arról is érkezett jelentés, hogy a medve emberre támadt, bár erről a prefektúra további tájékoztatást nem közölt.


Ahogyan az ország más területein is, úgy megyénkben is amiatt alakulhatott ki a helyzet, mert a barna medvéket néhány rendkívüli helyzettől eltekintve szigorúan tilos kilőni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: